280
Μια πρωτότυπη συνταγή και εξαιρετικά νόστιμη που σερβίρεται όχι μόνο ως κύριο πιάτο, αλλά και ως ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό για ψητά κρεατικά.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 1.500 γρ. ψίχα γλυκιάς κολοκύθας (καθαρό βάρος), σε κύβους 1 εκ. (βρίσκουμε και έτοιμη, καθαρισμένη, κομμένη και συσκευασμένη, στα σούπερ μάρκετ)
- 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 250 γρ. ρύζι για πιλάφι
- 10-12 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα στη μέση
- 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, ολόκληρα ή χοντροσπασμένα, ελαφρώς καβουρδισμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το κολογκύθι στοιβαχτόν – κολοκύθα στον φούρνο με πιλάφι σε στρώσεις, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε την κολοκύθα και τα κρεμμύδια στο μισό βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι η κολοκύθα να μαραθεί.
- Τα μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο, μέχρι να λιώσει, και σοτάρουμε απαλά το ρύζι για 1-2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα αμύγδαλα, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Βουτυρώνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ή ορθογώνιο ταψί και απλώνουμε στον πυθμένα του το μισό μείγμα κολοκύθας.
- Από πάνω απλώνουμε το μισό μείγμα ρυζιού. Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά τη διαδικασία.
- Περιχύνουμε με 450 ml ζεστό νερό, από χαμηλό ύψος και με προσοχή για να μη χαλάσουμε τις στρώσεις, και φουρνίζουμε, χωρίς να σκεπάσουμε το ταψί. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
- Αν δούμε και αρπάζει στην επιφάνεια, καλύπτουμε με λαδόκολλα. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά.
- Σερβίρουμε το κολογκύθι στοιβαχτόν, συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με γιαούρτι.
Πηγή: Γαστρονόμος