Διατήρηση Χορταριού στα Σιτηρέσια Αγελάδων: Το Κλειδί για Ποιότητα Τυριών στη Γαλλία

Κοινοποίηση

Η Σημασία του Χορταριού στη Διατροφή των Γαλακτοφόρων Αγελάδων

Η προσαρμογή στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής έχει αναγκάσει τους κτηνοτρόφους να διαφοροποιήσουν τη διατροφή των γαλακτοφόρων αγελάδων. Εντούτοις, μια πρόσφατη γαλλική μελέτη τονίζει την ανάγκη διατήρησης ενός ελάχιστου επιπέδου φρέσκου χορταριού στα σιτηρέσια, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιότητα των τυροκομικών προϊόντων.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (INRAE) και του ινστιτούτου VetAgro Sup, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Dairy Science τον Μάιο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κεντρικός ρόλος της σίτισης με χορτάρι είναι κρίσιμος για την διασφάλιση της ποιότητας των τοπικών τυροκομικών προϊόντων.

Οι συχνές και έντονες ξηρασίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποσότητα και την ποιότητα του χορταριού που καταναλώνουν οι αγελάδες. Αυτό αναγκάζει τους κτηνοτρόφους να υιοθετούν στρατηγικές προσαρμογής, τροποποιώντας τα σιτηρέσια των ζώων. Σε περιοχές μεσαίου υψομέτρου, όπως το Μασίφ Σαντράλ στη Γαλλία, οι κτηνοτρόφοι συχνά στηρίζονται σε αποθέματα χόρτου που έχουν συγκεντρωθεί για τον χειμώνα, καθώς και σε φυτά, όπως το καλαμπόκι, κατάλληλα για ζωοτροφή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνέπειες της ένταξης καλαμποκιού στα σιτηρέσια και τις επιπτώσεις του στην ποιότητα των τοπικών τυροκομικών προϊόντων. Δύο ομάδες γαλακτοφόρων αγελάδων τράφηκαν με σιτηρέσια κυρίως από φρέσκο χορτάρι, ενώ οι άλλες δύο ομάδες είτε έλαβαν 25% χόρτο και 75% καλαμπόκι ή τράφηκαν αποκλειστικά με καλαμπόκι. Το γάλα από κάθε ομάδα χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του παραδοσιακού τυριού καντάλ, το οποίο προέρχεται από την περιοχή της κεντρικής Γαλλίας.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας χορταριού από τις αγελάδες οδηγεί σε γάλα υψηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 3, τα οποία είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία. Η γεύση, το άρωμα και η υφή του τυριού αξιολογήθηκαν από μια επιτροπή 12 καταναλωτών, ειδικών στην οργανοληπτική αξιολόγηση των τυριών. Όταν οι αγελάδες τράφηκαν με χορτάρι, τα τυριά παρουσίασαν πιο ευχάριστη γεύση, πλουσιότερο χρώμα και πιο έντονο άρωμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διατήρηση της σίτισης με φρέσκο χορτάρι, ακόμη και σε περιορισμένα επίπεδα, είναι ζωτικής σημασίας για να μην υποβαθμιστεί η θρεπτική και οργανοληπτική ποιότητα του τυριού. Η προσοχή στη διατροφή των γαλακτοφόρων αγελάδων μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις τόσο στην υγεία των καταναλωτών όσο και στην οικονομία της κτηνοτροφίας.

Related posts

Μαρκ Κάρνεϊ: Συνάντηση με Τραμπ στον Λευκό Οίκο εν μέσω διπλωματικών προκλήσεων

Συνάντηση Κάρνεϊ-Τραμπ: Αντιπαραθέσεις και Προοπτικές στις ΗΠΑ-Καναδά σχέσεις

Μειωμένος Κίνδυνος Καρδιοαγγειακών Νοσημάτων με το Εμβόλιο του Έρπητα Ζωστήρα: Νέα Στηρίγματα από Μελέτη στη Νότια Κορέα