Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Φλωρίδης για οπαδική βία: «Θα αντιμετωπίσουμε τις εγκληματικές οργανώσεις»

Φλωρίδης για οπαδική βία: «Θα αντιμετωπίσουμε τις εγκληματικές οργανώσεις»

Floridis
Κοινοποίηση

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «οι ευθύνες των ιδιοκτητών ομάδων είναι τεράστιες».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, τόνισε ότι «όλες οι προσπάθειες που είχαν γίνει παλαιότερα, δεν είχαν αποδώσει για να αντιμετωπισθεί ριζικά το φαινόμενο», σημειώνοντας πως «αυτά τα μέτρα είναι μόνο η αρχή», μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σήμερα (12/12), μάλιστα, επανήλθε στο ζήτημα της οπαδικής βίας. μιλώντας στο 1ο Πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για «εγκληματικές οργανώσεις» στον χώρο του αθλητισμού.

«Αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε, αναβαθμίζοντας τη δικαστική έρευνα. Να δούμε τις διασυνδέσεις τους, τις εξαρτήσεις τους, τις χρηματοδοτήσεις τους, τις επαφές τους, τα πάντα, ώστε να αντιμετωπισθεί αυτό το φαινόμενο στη ρίζα του», επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Αναφορικά με τις παραμέτρους από τις οποίες θα εξαρτηθεί η συνέχιση των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, από τον Φεβρουάριο και ύστερα, ο Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε «από το κατά πόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση θα δείξουν τη δέουσα προσαρμοστικότητα, δηλαδή θα αποφασίσουν να τηρήσουν τη νομιμότητα στην πράξη και όχι στα λόγια».

«Έχουμε βαρεθεί να ακούμε υποσχέσεις από τους παράγοντες του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου, ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια, τέλος πάντων, τα φαινόμενα αυτά να αντιμετωπισθούν. Όχι μόνο αυτό δεν βλέπουμε, αλλά βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο» επεσήμανε.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στον χώρο του αθλητισμού και ειδικά σε εκείνον του ποδοσφαίρου. Δεν πρόκειται για ένα ευρύτερο κοινωνικό φαινόμενο. Υπάρχει μία άλλη διάχυτη βία στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο, εδώ πρόκειται για κάτι πάρα πολύ οργανωμένο», σημείωσε.

«Κάνουν λάθος, όσοι νομίζουν ότι τα μέτρα τελειώνουν τον Φεβρουάριο»

«Είναι συγκεκριμένοι στρατοί, οι οποίοι από κάπου χρηματοδοτούνται, από κάπου ελέγχονται, από κάπου μπλέκονται, κάπου διασυνδέονται και κάποιοι που νομίζουν ότι το κράτος θα μπορούσε να παραμένει διαρκώς απαθής απέναντι σε αυτή τη σχέση που υπάρχει σε όλο αυτό το σύστημα, νομίζω ότι είναι καιρός να αντιληφθούν ότι είναι γελασμένοι.

Το καινούργιο λοιπόν στοιχείο στην υπόθεση αυτή, είναι ότι η κυβέρνηση επανατοποθετεί το ζήτημα συνολικά και λέει ότι η πολιτεία θα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και είναι καιρός επιτέλους όλοι αυτοί οι οποίοι διοικούν τον χώρο του αθλητισμού ως ιδιοκτήτες και ως άλλοι παράγοντες, να κάνουν κι αυτοί αυτό που πρέπει», συμπλήρωσε.

Μέχρι τον Φεβρουάριο θα γίνονται τα εξής, είπε. «Η μεν Δικαιοσύνη αναβαθμίζοντας την έρευνά της θα κινείται ή και θα ασκούνται διώξεις εκεί που πρέπει να ασκηθούν, θα δούμε εάν τα προβλεπόμενα από τους νόμους μέτρα ασφαλείας, κάμερες κ.ά. θα υλοποιηθούν επιτέλους από τους υπευθύνους, θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά των υπευθύνων πηγαίνοντας προς τα εκεί, δηλαδή εάν συνεχίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα ή όχι ή αν αντίθετα δείχνουν διάθεση να συνεργαστούν για να μπορέσει αυτό το πράγμα να εξυγιανθεί και αν δούμε ότι τα πράγματα καλυτερεύουν, τότε προφανώς θα αξιολογηθεί. Αν δούμε ότι κανένας δεν δείχνει διάθεση για συμμόρφωση, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει. Θα εντείνει» τόνισε.

Μάλιστα, σημείωσε πως «όσοι νομίζουν ότι αυτά τα μέτρα τελειώνουν τον Φεβρουάριο, όσοι νομίζουν ότι η προσπάθεια τελειώνει τον Φεβρουάριο, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και ότι θα ξαναρχίσουμε πάλι τα ίδια. Λοιπόν, η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί και ο αθλητισμός πρέπει να αποδοθεί με ασφαλή τρόπο στα εκατομμύρια των αγνών φιλάθλων, των ειρηνικών, των φιλήσυχων, αυτών των φιλάθλων που αγαπάνε τον αθλητισμό, που τους αρέσει το θέαμα, τους αρέσει να πηγαίνουν στο γήπεδο, να το βλέπουν στην τηλεόραση».

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση που έβγαλε ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός, μετά τα επεισόδια, όπου έκανε λόγο για «ομηρία των οπαδών» που θύμισε «τακτικές αντιποίνων των Ναζί», ο κ. Φλωρίδης αρχικά ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση «δεν επιθυμεί να αντιπαρατεθεί στη βάση χρωμάτων και προσώπων». «Η απόφαση που έχει πάρει είναι γενικής ισχύος και όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι κανείς δεν εξαιρείται, διότι όλοι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης» επισήμανε.

Ως προς το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, ανέφερε:

«Είναι προφανές ότι στην παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές παρακάτω περιλαμβάνεται και η διερεύνηση του κατά πόσον αυτού του είδους οι ανακοινώσεις εμπίπτουν στον αθλητικό νόμο.

Θέλω εδώ να θυμίσω ότι μέσα στις ευθύνες που έχουν όλοι αυτοί οι παράγοντες στον χώρο του αθλητισμού και ειδικά στου ποδοσφαίρου, είναι να μην προβαίνουν σε εμπρηστικές δηλώσεις, δηλαδή σε δηλώσεις οι οποίες δυναμιτίζουν το κλίμα και δημιουργούν το περιβάλλον για να αναπτύσσονται εγκληματικές ενέργειες.

Θέλω επίσης να θυμίσω ότι ο υπάρχων αθλητικός νόμος από το 2022, προβλέπει ότι τέτοιου είδους δηλώσεις, εφόσον κριθούν ότι εμπίπτουν στις διατάξεις του, οδηγούν κατευθείαν στη φυλακή. Λοιπόν, το σύστημα ή θα συμμαζευτεί αναλαμβάνοντας όλοι τις ευθύνες τους ή είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε η υπόθεση αυτή να μην μπορεί να συνεχιστεί» τόνισε.

«Δεν είναι δυνατόν», προσέθεσε μεταξύ άλλων, «όλοι αυτοί οι οποίοι μετέρχονται αυτών των μεθόδων, ανέχονται αυτά τα φαινόμενα, δεν ξέρω πώς διασυνδέονται με αυτά τα φαινόμενα, στη συνέχεια να επιχειρούν να τα φορτώσουν στην κυβέρνηση».

«Αν η αστυνομία δεν προέβαινε σε αυτή την πράξη, για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα, δηλαδή να κάνει τον αποκλεισμό και να προβεί σε ατομικές εξετάσεις, δεν θα κατέληγε να βρει αυτόν που αποπειράθηκε να κάνει τη δολοφονία» επεσήμανε.

Μάλιστα, ο κ. Φλωρίδης, προσέθεσε πως «αυτού του είδους την αντίληψη, γιατί τους κράτησαν όλους μέσα να τους ελέγξουν, την υιοθέτησαν και διάφορα κόμματα, τα οποία την άλλη μέρα έκαναν γαργάρα και ξαφνικά άρχισαν να μιλούν για τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει η κυβέρνηση και τα οποία μέτρα είναι νομοθετημένα».

Ο κ. Φλωρίδης κάλεσε τα «εκατομμύρια των αγνών φιλάθλων, να μην ταυτίζουν τον εαυτό τους με τις εκάστοτε ιδιοκτησίες των ομάδων». «Οι φίλαθλοι αγαπούν μια ομάδα, την αγαπούν για την ιστορία της, για τη διαδρομή της, γι’ αυτό που είναι. Δεν την αγαπούν για τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι κάθε τόσο αλλάζουν.

Κατά συνέπεια λοιπόν, όλοι πρέπει να καταλάβουν το εφήμερο του πράγματος και είτε θα συμμορφωθούν με το Σύνταγμα και τους νόμους της πολιτείας ή η πολιτεία θα τους δείξει με τον καλύτερο τρόπο πώς επιβάλλεται το Σύνταγμα και οι νόμοι. Δεν γίνεται αλλιώς» συμπλήρωσε.

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να αποκόψουν κάθε ομφάλιο λώρο των ομάδων με όλες αυτές τις συμμορίες και να συμβάλουν στην καταπολέμηση των δράσεών τους. Πολλές φορές νομίζουν, διαχρονικά μιλάω τώρα και όχι συγκεκριμένα στην περίοδο αυτή, οι ιδιοκτήτες ή υπεύθυνοι των ομάδων ότι αυτοί όλοι προσφέρουν κάποια βοήθεια και αυτοί μετά γιγαντώνονται στο όνομα της ομάδας και γίνονται πολλές φορές ανεξέλεγκτοι.

Αν δεν συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, είναι προφανές ότι οι ίδιοι θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της αδράνειας και αυτής της άρνησης εν πάση περιπτώσει να αναλάβουν ευθύνες και να συνεργαστούν με το κράτος ώστε να καθαριστεί το φαινόμενο αυτό», σχολίασε ο κ. Φλωρίδης.

«Είναι δύο, τρεις, πέντε εγκληματικές ομάδες, τις οποίες πρέπει να τις τσακίσουμε και για να τις τσακίσουμε, σε αυτό πρέπει να συμβάλουν όλοι. Όλοι και η κυβέρνηση και οι ιδιοκτήτες και η δικαιοσύνη και προφανώς η αστυνομία η οποία κάνει τη δουλειά της σε πολύ δύσκολες συνθήκες», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς, γιατί «την πληρώνει» συνολικά το ποδόσφαιρο με τα μέτρα που λαμβάνονται, ο κ. Φλωρίδης δήλωσε «γιατί το ποδόσφαιρο, όλοι αυτοί συγκροτούνται σε συλλογικά όργανα, σε θεσμούς, ε, ας καθίσουν όλοι μαζί να το βρούνε. Δεν είναι άμοιρος κανένας, μη νομίζετε τώρα, μη γελιόμαστε. Άλλος έχει μικρότερη, άλλος έχει μεγαλύτερη ευθύνη, κανένας δεν είναι άμοιρος των όσων συμβαίνουν εκεί».

Ο κ. Φλωρίδης, καταλήγοντας διαβεβαίωσε ότι δεν λείπει το νομικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Λείπει η επιμονή στην εφαρμογή από όλους, η συνέπεια, η προσήλωση επάνω στην επίτευξη ενός στόχου», δήλωσε.

Πήγη:newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

393360851 711640483665629 1565629405363665616 N

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Member Media 200x200 1
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?