Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποια είναι τα σημεία σοβαρής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή – Ο ρόλος της Τουρκίας

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποια είναι τα σημεία σοβαρής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή – Ο ρόλος της Τουρκίας

Gaza Attack 2310
Κοινοποίηση

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο αντιναύαρχος ε.α. Γιάννης Εγκολφόπουλος ανέλυσε την κατάσταση στην περιοχή

Πώς διαμορφώνεται ο γεωστρατηγικός χάρτης στην ευρύτερη περιοχή τη Μέσης Ανατολής μετά την πολεμική σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και τον κίνδυνο εμπλοκής και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων με τρομακτικές προεκτάσεις ανέλυσε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο αντιναύαρχος ε.α.,Γιάννης Εγκολφόπουλος, εστιάζοντας στην στρατιωτική και οικονομική επιρροή του Ιράν υπέρ της Χαμάς.

«Σύμφωνα με αναφορές από το Ιράν, έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται στα σύνορα με την Ιορδανία και με το Ιράκ 20.000 μαχητές του Ιράν που θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους της Χαμάς και δεν τους αφήνει κανένας να περάσουν. Η μόνη δίοδος που μπορεί να περάσουν είναι μέσω Συρίας», αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο στρατιωτικός αναλυτής. Και όπως ανέφερε «αυτό θα πάρει μέρες, αλλά εδώ όμως υπάρχουν και 5.500 φυλακισμένοι πρώην μαχητές του ISIS», εστιάζοντας στον μεγάλο κίνδυνο για τη δημιουργία ενός άλλου πολεμικού μετώπου στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον αντιναύρχο εν αποστρατεία πίσω από αυτές τις ενέργειες που είναι υποκινούμενες είναι το Ιράν το οποίο επιχειρεί μέσω των εξτρεμιστικών ομάδων που διαθέτει. «Εάν το Ιράν πάει να χτυπήσει από μόνο του το Ισραήλ, έχει τον κίνδυνο όλες οι αραβικές χώρες τις οποίες ήδη απειλεί -είτε με το πολιτικό Ισλάμ είτε με την στρατιωτική ισχύ που διαθέτει- θα γυρίσουν εναντίον του και θα πάψουν να υποστηρίζουν τη Χαμάς» σημείωσε ο κ. Εγκολφόπουλος.

Ο αντιναύαρχος Γιάννης Εγκολφόπουλος δείχνει στο χάρτη σε ποιες χώρες της Μέσης Ανατολής επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των ΗΠΑ την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς.

Όπως είπε «στη βόρεια Συρία είναι εγκατεστημένοι οι Αμερικανοί και φυλούν μαζί με τους Κούρδους τους μαχητές της ISIS» επισήμανε ο κ. Εγκολφόπουλος τονίζοντας ότι σε αυτή την περιοχή πριν από λίγες ημέρες έγινε απόπειρα επίθεσης με drones, άγνωστης προέλευσης. «Μπορεί να προέρχονται (τα drone) από το Ιράν, μπορεί να προέρχονται από την Τουρκία», δύο χώρες που όπως είπε δεν ανήκουν στον αραβικό κόσμο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου ο στρατιωτικός αναλύτης εξήγησε ότι η παρουσία δύο αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ στην περιοχή είναι για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Γι αυτό και οι Αμερικανοί κατέρριψαν το drone της Τουρκίας. Ήθελαν να τους πουν “μέχρι εδώ”», πρόσθεσε.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς έχει 30.000 ρουκέτες κρυμμένες στα τούνελ

Δείχνοντας στον χάρτη τη Λωρίδα της Γάζας και την εμβέλεια των ρουκετών που έχει η Χαμάς και μπορούν να πλήξουν ισραηλινούς στόχους τόνισε ότι οι Αμερικανοί ότι η Χαμάς έχει περίπου 30.000 ρουκέτες κρυμμένες μέσα σε όλα τα τούνελ που φτάνουν σε έκταση τα 75 – 80 χλμ. Επίσης, όπως είπε στον Λίβανο, «η Χεζμπολάχ έχει 150.000 πυραύλους ιρανικής προελεύσεως, τα οποία καλύπτουν σχεδόν όλο το Ισραήλ».

Όπως τόνισε δεν συμφέρει τη Χεζμπολάχ να μπει στο παιχνίδι γιατί οι Αμερικανοί την έχουν προειδοποιήσει ότι θα βοηθήσουν το Ισραήλ. Παράλληλα, δείχνοντας τον χάρτη (βλ. πάνω) εξήγησε ότι το Ισραήλ χτυπά σημεία που πιστεύει ότι βρίσκονται τα τούνελ της Χαμάς.

«Οι συνεχείς βομβαρδισμοί και η μη εκδήλωση της χερσαίας επιχείρησης είναι αντιλαμβάνεστε έχει δημιουργήσει ήδη πρόβλημα στη Χαμάς γιατί καταστρέφουν περισσότερους στόχους μέσα στην περιοχή της Γάζας οι Ισραηλινοί και δεύτερον είναι ο ψυχολογικός πόλεμος», συμπλήρωσε ο στρατιωτικός αναλυτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

393360851 711640483665629 1565629405363665616 N

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Member Media 200x200 1
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?