Home ΕΛΛΑΔΑ Μητσοτάκης: Όλες οι γυναίκες 45 – 74 ετών στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού

Μητσοτάκης: Όλες οι γυναίκες 45 – 74 ετών στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού

6006677 48
Κοινοποίηση

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννήματα» για τον καρκίνο του μαστού επεκτείνεται και στις γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών, από 50-69 ετών που ήταν μέχρι σήμερα.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με γυναίκες στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην εμπειρία της οικογενείας του, όπου η μητέρα του Μαρίκα Μητσοτάκη είχε προσβληθεί από καρκίνο του μαστού, ενώ τόνισε την κομβική σημασία της πρόληψης.

Παράλληλα μιλώντας για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» είπε ότι είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη τρέξει στη χώρα μας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, «όπου πάνω από 300 χιλιάδες γυναίκες έχουν κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας, της δωρεάν μαγνητικής μαστογραφίας την οποία παρέχουμε στις γυναίκες, και έχουμε ήδη εντοπίσει παραπάνω από 15 χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του μαστού, τα πιο πολλά πρώιμα, άρα και με πολύ καλή πρόγνωση ως προς τη θεραπεία τους».

6006664.jpg
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη / EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στη συζήτηση παρενέβησαν και γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού και κατέθεσαν τις εμπειρίες τους, ενώ τοποθετήθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» απευθύνεται έως σήμερα σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες 50-69 ετών και παρέχει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, δωρεάν εξέταση σε ειδικό γιατρό και δωρεάν υπερηχογράφημα.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) εξέτασε την αναθεώρηση των ηλικιακών ορίων σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλεί sms και στις νέες δικαιούχους, της ομάδας 45 έως 74 ετών.

EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Καταλαβαίνω τον φόβο»

«Καταλαβαίνω τον φόβο τού να πάει κάποια γυναίκα να κάνει μία εξέταση, αλλά να γνωρίζουν και οι γυναίκες ότι όσο νωρίτερα το βρουν κάποιο εύρημα τόσο καλύτερο θα είναι για την πρόγνωσή τους. Από εδώ θέλω να στείλω ένα πολύ σημαντικό μήνυμα πρόληψης το οποίο θέλουμε να μεταφέρουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της η Ελένη Κολοφωτιά σημείωσε στο πλαίσιο της συζήτησης με τον πρωθυπουργό: «Η πρόληψη με βοήθησε τόσο, ώστε πρόλαβα κάτι πάρα πολύ άσχημο. Ήμουν μόλις 42 χρόνων εκείνη την εποχή, που ψηλάφισα κάτι ενώ έκανα μπάνιο και έτρεξα κατευθείαν να κάνω την εξέταση, με πολύ φόβο στην αρχή και μάλιστα στον ‘Αγιο Σάββα που είναι και δημόσιο νοσοκομείο. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί εκεί που κάθεσαι σου έρχεται στο κινητό σου η ειδοποίηση για να πας να κάνεις την εξέταση. Και είναι πολύ ευχάριστο ότι ενώ εσύ έχεις μάθει να φροντίζεις για όλους και για όλα, βλέπεις ότι υπάρχει και κάποιος, που είναι η πολιτεία και σε ξαφνιάζει ευχάριστα όλο αυτό, που φροντίζει πρώτη φορά για σένα».

«Εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ»

«Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά στα μεγάλα μας αντικαρκινικά νοσοκομεία, τα οποία πραγματικά κάνουν μία θαυμάσια δουλειά και κατά τεκμήριο παρέχουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία σε πολύ δύσκολα περιστατικά. Θέλω επίσης να σας πω ότι στην Ελλάδα είμαστε εξαιρετικά γενναιόδωροι με τα αντικαρκινικά φάρμακα και τις θεραπείες τις οποίες παρέχουμε, δίνοντας πρόσβαση στους ασθενείς μας στις πιο ακριβές και στις πιο σύγχρονες θεραπείες. Η διαφορά του προγράμματος αυτού είναι ότι δίνεται η δυνατότητα για μία παροχή δημόσιας υγείας σε αυτή να μπορεί να συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. «Γι’ αυτό και νομίζω ότι αυτή η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση για τον ασθενή, πληρώνει το κράτος τελικά και γίνεται υπό τον κρατικό έλεγχο και υπό την κρατική φροντίδα, είναι μια λογική στην οποία εγώ πιστεύω και μπορεί να δουλέψει καλά», συνέχισε.

«Το πιο σημαντικό είναι εμείς οι γυναίκες να απευθυνθούμε στις γυναίκες, γιατί έτσι τελικά χτίζεται και η εμπιστοσύνη και μπορούμε να πείσουμε περισσότερες γυναίκες να κάνουν αυτή τη σωτήρια εξέταση», τόνισε από την πλευρά της η Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Και πρόγραμμα για τον
καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Η κυρία Αγαπηδάκη αναφέρθηκε και στον περαιτέρω σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας που αφορά στην πρόληψη: «Θα κάνουμε πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Παράλληλα, θα προσπαθήσουμε με συντονισμένες δράσεις να αυξήσουμε τον εμβολιασμό των νέων κοριτσιών έναντι του ιού HPV. Σκοπός είναι να μην έχουμε στην χώρα μας σε δέκα χρόνια περιστατικά από καρκίνο τραχήλου της μήτρας».

Προσλήψεις νοσηλευτών

«Χρειαζόμαστε παραπάνω νοσηλευτές. Πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών χθες. Το “Μεταξά“, που είναι το άλλο αντικαρκινικό νοσοκομείο, μπορεί να μην είναι στο επίπεδο που είναι ο “Αγιος Σάββας“. Πώς θα το αναβαθμίσουμε ώστε να μπορούμε να έχουμε δύο απολύτως ισάξια και ισοδύναμα αντικαρκινικά νοσοκομεία; Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σήμερα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

393360851 711640483665629 1565629405363665616 N

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Member Media 200x200 1
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?