Home ΕΛΛΑΔΑ Η επιχείρηση «Illuminati» ξεσκέπασε τεράστιο κύκλωμα πλαστογραφίας και διακίνησης μεταναστών

Η επιχείρηση «Illuminati» ξεσκέπασε τεράστιο κύκλωμα πλαστογραφίας και διακίνησης μεταναστών

Kiklwma Plastografias 2 1200x873
Κοινοποίηση

Μεγάλη επιτυχία της ΕΛΑΣ που με συντονισμένη επιχείρηση με την κωδική ονομασία «ILLUMINATI» κατάφερε να ξεσκεπάσει μεγάλο κύκλωμα πλαστογραφίας και παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Δυο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθησαν την Δευτέρα (05/02/2024) σε περιοχή της Αθήνας και κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας, παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, κατ΄ εξακολούθηση, ενώ αναζητούνται ακόμη 2 μέλη της.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από την έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2023, λειτουργούσαν υπερσύγχρονο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών εγγράφων, ακόμα και νέου τύπου με τη μορφή πλαστικής κάρτας, ώστε να διευκολύνουν την παράνομη είσοδο – έξοδο μεταναστών στη χώρα, αποκομίζοντας έτσι οικονομικό όφελος που ανερχόταν από 4.500 έως 6.000 για κάθε άτομο.

Συγκεκριμένα, με τη χρήση πλαστών εγγράφων τα οποία έφιαχναν οι ίδιοι, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης οργάνωναν παράνομες προωθήσεις μεταναστών αεροπορικά από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με κυριότερους προορισμούς τη Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία και την Πολωνία.

Πως δρούσε το κύκλωμα
Αρχικά έρχονταν σε συνεννόηση με τους μετανάστες και έκαναν κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων με εικονικά στοιχεία επιβατών. Στη συνέχεια ο πλαστογράφος λάμβανε σε ψηφιακή μορφή φωτογραφίες τους και κατήρτιζε ανάλογα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, σύμφωνα με τα εικονικά στοιχεία που αναγράφονταν στις κάρτες επιβίβασης,

Έπειτα, έστελνε τα έγγραφα που είχε καταρτίσει σε ψηφιακή μορφή για τελική έγκριση σε άλλο μέλος το οποίο είχε κάνει τη συμφωνία και κανόνισε να παραδοθούν τα έγγραφα στους μετανάστες.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η ιδιαίτερα έντονη δράση της οργάνωσης καταδεικνύεται από το ότι διακινούσαν πλαστά έγγραφα και σε συνεργαζόμενα δίκτυα παράνομης διακίνησης ή «νομιμοποίησης» μεταναστών, γεγονός που ενισχύεται και από τα συνολικά 1.014 ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων και αμφιβόλου γνησιότητας που βρέθηκαν.
Παράλληλα, οι τεράστιες δυνατότητες που είχαν στην κατ’ επάγγελμα κατάρτιση και εμπορία πλαστών εγγράφων, με ικανό απόθεμα ώστε να καλύψουν την οποιαδήποτε ανάγκη, επιβεβαιώνεται και από το μεγάλο εύρος των χωρών των εγγράφων που διέθεταν.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
-800 πλαστικές λευκές κενές κάρτες για κατάρτιση πλαστών εγγράφων,
-πλήρως καταρτισμένα έγγραφα διαφόρων χωρών (182 Δελτία Ταυτότητας, 115 Διαβατήρια, 21 ‘Αδειες Διαμονής, 19 ‘Αδειες Ικανότητας Οδήγησης),
-υπό κατάρτιση πλαστά έγγραφα (374 Δελτία Ταυτότητας , 275 ‘Αδειες Παραμονής, 23 Κάρτες Πολίτη, 5 Δελτία Αιτούντος ‘Ασυλο),
-επαγγελματικός εκτυπωτής με δυνατότητα μαζικής εκτύπωσης σε διάφορες επιφάνειες και με διαφορετικές ποιότητες εκτύπωσης,
-2 συσκευές εκτύπωσης και εγχάραξης πλαστικών καρτών
-πλαστικοποιητής,
-2 συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων USB,
-2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
-πλήθος γραφικής ύλης και μικροϋλικών που χρησιμοποιούνται στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων,
-3 κινητά τηλέφωνα ,
-12.680 ευρώ και
-δίκυκλη μοτοσυκλέτα, ως μέσο μεταφοράς διανομής πλαστών εγγράφων.

Από την Αστυνομία εκτιμάται ότι το κύκλωμα έχει αποκομίσει χρηματικά ποσά που αγγίζουν τις 450.000 ευρώ, ενώ είχε οργανώσει την παράνομη διακίνηση τουλάχιστον 50 μεταναστών.

Για τη συγκεκριμένη επιχείρηση διατηρήθηκε στενή συνεργασία, με το European Migrant Smuggling Center (E.M.S.C.) της EUROPOL πραγματοποιώντας ανταλλαγή και ανάλυση επιχειρησιακών πληροφοριών που οδήγησαν στη ταυτοποίηση των βασικών υπόπτων της οργάνωσης. Κατά την Ημέρα Δράσης (Action Day) κλήθηκε ειδικός εμπειρογνώμονας της EUROPOL προκειμένου να συνδράμει στην ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των πληροφορικών στοιχείων με τη χρήση της κινητής μονάδας ανάλυσης δεδομένων της EUROPOL, «MOBILE OFFICE».

Από ελληνικής πλευράς, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ) και της δράσης EMPACT 2.2 EAST MED του κύκλου πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ηγείται η Ελλάδα, ενώ με πρωτοβουλία της ανωτέρω υπηρεσίας έχει κινηθεί σχετικός επιχειρησιακός φάκελος στην EUROPOL υπό τη κωδική ονομασία Op. ILLUMINATI. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Πήγη:www.newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

393360851 711640483665629 1565629405363665616 N

@2023 – All Right Reserved. Designed and Developed by Digital Cities IKE

Member Media 200x200 1
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?